Magia culorilor - regulile de alegere a culorilor pentru interioare

Magia culorilor - regulile de alegere a culorilor pentru interioare

Decorul casei poate fi o adevărată provocare. Dintre numărul de lucruri pe care trebuie să le planificăm în timpul renovării, există unul căruia trebuie acordat cel mai mult timp. Alegerea unei palete de culori pentru încăpere îi ține treji toată noaptea pe unii dintre Dvs. Cu toate acestea, există câteva moduri simple de a alege o schemă de culori pentru spațiul dvs. Vă sfătuim cum să alegeți culorile pentru o cameră, pentru a crea o atmosferă prietenoasă în interior.

Să începem cu semnificația culorilor

Vă prezentăm semnificația de bază a culorilor, care trebuie luată în considerare atunci când alegeți paleta potrivită. Vom verifica ce nuanțe vor avea un efect benefic asupra stării noastre de spirit, și care dimpotrivă.

  • Albastrul este asociat cu liniștea și prospețimeaprin urmare se va potrivi perfect în dormitor. Astfel de culori vor avea un efect foarte pozitiv asupra bunăstării noastre.
  • Roșul este culoarea puterii, a iubirii, dar și a energiei. Nu este recomandat pentru dormitor, dar poate accentua perfect un perete în camera de zi.
  • Galbenul înseamnă gelozie. Principalul său avantaj este că luminează perfect interiorul.
  • Albul înseamnă puritate. În interioare, poate fi folosită ca culoare de bază, dar este o bază fantastică pentru alte accente mai puternice.
  • Verdele este asociat cu relaxarea și armonia. Va fi potrivit pentru dormitor, camera de zi și camera copilului.

Magia culorilor - regulile de alegere a culorilor pentru interioare

Regula simplă de selectare a culorilor 60-30-10 din spațiu

Regula 60-30-10 este o regulă standard folosită de designeri pentru a ajuta la crearea paletei de culori perfecte pentru interior. Se presupune că 60% din spațiu ar trebui să conțină o culoare dominantă, 30% o nuanță sau textură secundară, iar ultimele 10% sunt accente suplimentare.

Cum se folosește această regulă? 60% este culoarea de fundal, este culoarea spațiului care va domina interiorul, și astfel va fi decorul perfect pentru accesorii. Vor fi perfecte culorile precum alb, gri, crem, bej sau pasteluri. Aceste 60% vor include, printre altele, pereți, covoare și mobilier.

Magia culorilor - regulile de alegere a culorilor pentru interioare

30% este culoarea care va susține culoarea anterioară, dar va atrage mai multă atenție decât cea anterioară. Cei 10% reprezintă creativitatea Ta. Această parte conține accentul dvs. de culoare, care poate include culori intense sau cele mai subtile, de ex. tonuri pământii. Acesta este tot ceea ce va adăuga caracter spațiului Tău.

Design interior bazat pe roata de culori

Cel mai simplu mod de a crea culoarea interioară perfectă este folosirea roții de culori. Nu aveți nevoie de nicio educație specială pentru a crea diagrama perfectă, trebuie doar să înțelegeți elementele de bază ale acestei teorii.

Culori monocrome - alege o singura culoare, folosind nuanțe mai deschise și mai închise în spațiu. Perfecte vor fi culorile naturale.

Culori complementare - o astfel de schemă ia în considerare două culori care sunt opuse una față de cealaltă pe roata de culori. Această combinație va fi o combinație de culori calde și reci, deoarece acestea sunt pe părți opuse.

Culori analoge - este o metodă de selectare a trei culori adiacente, una dintre ele fiind cea dominantă. Acest model este adesea foarte armonios și relaxant. Un exemplu de astfel de soluție poate fi, de ex., albastru-verde, verde și verde-galben.

Magia culorilor - regulile de alegere a culorilor pentru interioare

Culorile triadice - este o schemă care, de asemenea, se bazează pe trei culori, inclusiv pe cea dominantă. În acest caz, culorile sunt distribuite uniform în jurul cercului. Când selectați culori folosind această metodă, acordați atenție saturației acestora.

Culori tetradice - în acest caz, ne concentrăm pe două seturi de culori complementare. Munca cu patru culori poate fi mai dificil, dar oferă rezultate cu adevărat uimitoare. Există mai multe moduri de utilizare a aceastei scheme. Putem alege, de ex., o culoare dominantă și 3 culori de accent, sau folosim doar culori atenuate.
Puteți experimenta cu ușurință toate aceste scheme până când veți găsi în sfârșit combinația potrivită pentru interior. Datorită acestui fapt, nu vă veți face griji dacă un tablou de pânză cu motiv de pădure sau un tapet foto abstract se va potrivi mai bine pe peretele dvs.

Pot fi încălcate regulile?

Dacă te simți în stare și crezi că această schimbare rebelă va arăta grozav în interior, atunci apucă-te de treabă! Combinați cu procentele, setați-vă propria scală, de ex. 60-30-10-10 sau 40-25-15-10-10. În primul rând, este un interior creat cu gândul la Tine și de nevoile Tale. Trebuie să te simți grozav în aceasta.

Citeşte deasemenea:
Fototapet pentru camera de zi - cum să alegeți motivul perfect și să creați un spațiu unic
23.04.2024

Fototapet pentru camera de zi - cum să alegeți motivul perfect și să creați un spațiu unic

Camera de zi evoluează ca o pânză pentru exprimarea personală, un loc de întâlnire unde se împărtășesc povești și se prețuiesc amintirile. Puterea tapetului în transformarea acestui spațiu nu poate fi subestimată. Acesta dă tonul, influențează starea de spirit și acționează ca o reflectare a stilului personal.

mai mult
Tablouri pentru bucătărie și sufragerie - inspirații apetisante pentru decorațiunile de perete
21.03.2024

Tablouri pentru bucătărie și sufragerie - inspirații apetisante pentru decorațiunile de perete

Inima casei merită mai mult decât un design funcțional; tânjește după un strop de personalitate, un pic de creativitate și o porție generoasă de stil. Bucătăriile și sufrageriile, epicentrele creațiilor culinare și ale întâlnirilor sociale, ar trebui să reflecte nu doar funcționalitatea, ci și căldura și personalitatea celor care le locuiesc.

mai mult
Cum să amenajezi o baie la modă? Sfaturi și tendințe pentru anul 2024
23.02.2024

Cum să amenajezi o baie la modă? Sfaturi și tendințe pentru anul 2024

Dacă visezi ca baia ta să devină excepțională, ești în locul potrivit. Să ne scufundăm în lumea tendințelor în băile de lux, unde fiecare detaliu contează, și să transformăm spațiul tău într-o oază de stil și confort.

mai mult
Cum alegi oglinda pentru baie? Sfaturi practice și inspirații
15.12.2023

Cum alegi oglinda pentru baie? Sfaturi practice și inspirații

Oglinda joacă un rol cheie, nu doar ajutându-ne în ritualurile zilnice, dar fiind și un element decorativ important. În articolul de astăzi, vom dezvolta subiectul alegerii oglinzii pentru baie, examinând diferite tipuri de oglinzi, urmând sfaturi practice și inspirații și vom arunca o privire asupra tendințelor actuale.

mai mult