Magia culorilor - regulile de alegere a culorilor pentru interioare

Magia culorilor - regulile de alegere a culorilor pentru interioare

Decorul casei poate fi o adevărată provocare. Dintre numărul de lucruri pe care trebuie să le planificăm în timpul renovării, există unul căruia trebuie acordat cel mai mult timp. Alegerea unei palete de culori pentru încăpere îi ține treji toată noaptea pe unii dintre Dvs. Cu toate acestea, există câteva moduri simple de a alege o schemă de culori pentru spațiul dvs. Vă sfătuim cum să alegeți culorile pentru o cameră, pentru a crea o atmosferă prietenoasă în interior.

Să începem cu semnificația culorilor

Vă prezentăm semnificația de bază a culorilor, care trebuie luată în considerare atunci când alegeți paleta potrivită. Vom verifica ce nuanțe vor avea un efect benefic asupra stării noastre de spirit, și care dimpotrivă.

  • Albastrul este asociat cu liniștea și prospețimeaprin urmare se va potrivi perfect în dormitor. Astfel de culori vor avea un efect foarte pozitiv asupra bunăstării noastre.
  • Roșul este culoarea puterii, a iubirii, dar și a energiei. Nu este recomandat pentru dormitor, dar poate accentua perfect un perete în camera de zi.
  • Galbenul înseamnă gelozie. Principalul său avantaj este că luminează perfect interiorul.
  • Albul înseamnă puritate. În interioare, poate fi folosită ca culoare de bază, dar este o bază fantastică pentru alte accente mai puternice.
  • Verdele este asociat cu relaxarea și armonia. Va fi potrivit pentru dormitor, camera de zi și camera copilului.

Magia culorilor - regulile de alegere a culorilor pentru interioare

Regula simplă de selectare a culorilor 60-30-10 din spațiu

Regula 60-30-10 este o regulă standard folosită de designeri pentru a ajuta la crearea paletei de culori perfecte pentru interior. Se presupune că 60% din spațiu ar trebui să conțină o culoare dominantă, 30% o nuanță sau textură secundară, iar ultimele 10% sunt accente suplimentare.

Cum se folosește această regulă? 60% este culoarea de fundal, este culoarea spațiului care va domina interiorul, și astfel va fi decorul perfect pentru accesorii. Vor fi perfecte culorile precum alb, gri, crem, bej sau pasteluri. Aceste 60% vor include, printre altele, pereți, covoare și mobilier.

Magia culorilor - regulile de alegere a culorilor pentru interioare

30% este culoarea care va susține culoarea anterioară, dar va atrage mai multă atenție decât cea anterioară. Cei 10% reprezintă creativitatea Ta. Această parte conține accentul dvs. de culoare, care poate include culori intense sau cele mai subtile, de ex. tonuri pământii. Acesta este tot ceea ce va adăuga caracter spațiului Tău.

Design interior bazat pe roata de culori

Cel mai simplu mod de a crea culoarea interioară perfectă este folosirea roții de culori. Nu aveți nevoie de nicio educație specială pentru a crea diagrama perfectă, trebuie doar să înțelegeți elementele de bază ale acestei teorii.

Culori monocrome - alege o singura culoare, folosind nuanțe mai deschise și mai închise în spațiu. Perfecte vor fi culorile naturale.

Culori complementare - o astfel de schemă ia în considerare două culori care sunt opuse una față de cealaltă pe roata de culori. Această combinație va fi o combinație de culori calde și reci, deoarece acestea sunt pe părți opuse.

Culori analoge - este o metodă de selectare a trei culori adiacente, una dintre ele fiind cea dominantă. Acest model este adesea foarte armonios și relaxant. Un exemplu de astfel de soluție poate fi, de ex., albastru-verde, verde și verde-galben.

Magia culorilor - regulile de alegere a culorilor pentru interioare

Culorile triadice - este o schemă care, de asemenea, se bazează pe trei culori, inclusiv pe cea dominantă. În acest caz, culorile sunt distribuite uniform în jurul cercului. Când selectați culori folosind această metodă, acordați atenție saturației acestora.

Culori tetradice - în acest caz, ne concentrăm pe două seturi de culori complementare. Munca cu patru culori poate fi mai dificil, dar oferă rezultate cu adevărat uimitoare. Există mai multe moduri de utilizare a aceastei scheme. Putem alege, de ex., o culoare dominantă și 3 culori de accent, sau folosim doar culori atenuate.
Puteți experimenta cu ușurință toate aceste scheme până când veți găsi în sfârșit combinația potrivită pentru interior. Datorită acestui fapt, nu vă veți face griji dacă un tablou de pânză cu motiv de pădure sau un tapet foto abstract se va potrivi mai bine pe peretele dvs.

Pot fi încălcate regulile?

Dacă te simți în stare și crezi că această schimbare rebelă va arăta grozav în interior, atunci apucă-te de treabă! Combinați cu procentele, setați-vă propria scală, de ex. 60-30-10-10 sau 40-25-15-10-10. În primul rând, este un interior creat cu gândul la Tine și de nevoile Tale. Trebuie să te simți grozav în aceasta.

Citeşte deasemenea:
Design interior de Craciun - decorațiuni practice pentru sărbători
13.12.2022

Design interior de Craciun - decorațiuni practice pentru sărbători

Perioada de dinainte de Crăciun este cea mai frumoasă perioadă a anului. Serile întunecate sunt luminate de decorațiuni frumoase de Crăciun, inspirația și ideile pentru cadouri originale apar în magazine, iar noi căutăm pagini cu rețete pentru a le selecta pe cele mai bune si pentru a ne surprinde oaspeții. De asemenea, merită să ne gândim la decorațiuni... la cele tradiționale, precum și la cele mai puțin tipice, dar foarte originale.

mai mult
Dormitor rustic – idei care te vor inspira să-ți reîmprospătezi camera!
13.05.2022

Dormitor rustic – idei care te vor inspira să-ți reîmprospătezi camera!

Vrei să introduci idei rustice în dormitorul tău? Am selectat special pentru tine cele mai importante caracteristici ale decorului rustic. Aceste idei vor face ca interiorul să fie cald și confortabil în același timp - așa cum se cuvine unui stil rustic.

mai mult
Cum să vă decorați casa în stilul unei jungle urbane? Jungla urbană fără secrete
04.04.2022

Cum să vă decorați casa în stilul unei jungle urbane? Jungla urbană fără secrete

Urban jungle este un stil care încorporează adesea un aspect natural și organic, cu accente colorate și o atmosferă răcoroasă. Jungla urbană se caracterizează printr-o abundență de verdeață, dar nu numai sub formă de plante, ci și folosind elemente decorative.

mai mult
Home office - 5 moduri de amenajare a biroului de acasă
15.03.2022

Home office - 5 moduri de amenajare a biroului de acasă

În cazul unui birou de acasă, putem da încăperii un caracter mult mai personal. Merită să ne asigurăm că în mediul nostru există lucruri care ne aduc bucurie și ne inspiră.

mai mult